Baconsylt
- 2 pkt bacon
- 2 scharlottenlökar
- 6 finhackade vitlöksklyftor
- ½ dl torkade tranbär
- ¾ dl farinsocker
- ½ dl stakt kaffe
- ½ dl chilisås
- 1 nypa grovmalen svartpeppar
- 1 kvist rosmarin
Stek upp baconet så det blir ordentligt krispigt (i omgångar om så behövs) låt fettet rinna av på papper (spara fettet i pannan!).
Hacka upp schalottenlöken och fräs tillsammans med vitlöken i baconfettet som är kvar i stekpannan men bryn inte.
Hacka upp baconskivorna i grova bitar och lägg dem i en kastrull. Häll i resterande ingrienser till sylten. Koka upp och låt sjuda på låg värme. Rör om i mellanåt och låt sjuda till sylten är karamelliserad och har tjocknat (ca 30-40 min). Tillsätt mer kaffe eller vatten vid behov.
Ta bort rosmarinkvisten och mixa lätt med stavmixer och häll över i burk.