2019 – Del 2

Vi fyller 10 år!

2019 firar vi tio år som Low2High Vacuum. I grunden är vi samma bolag idag som på Leyboldtiden, vi har samma bolagsnummer som sedan starten för 55 år sedan. Bolagets valspråk är och har alltid har varit Vi kan vakuum”.

Mycket har hänt under dessa 10 år. Företaget har utvecklats enormt och vi har konstant byggt upp vårt kunnande, något som också bara fortsätter.

Vår egen utbildningsverksamhet i vakuumteknik med seminarier har blivit en ren succé. Nästa kurs håller vi i Uppsala i november.
Vi är ackrediterade av SWEDAC och håller ett certifikat ISO 17025.
Sedan tidigare är vi naturligtvis även ackrediterade för ISO9001:2015 och ISO17025. Inom kort utökar vi även med ISO 14000
Våra leverantörer har vi kompletterat med några av marknadens absolut bästa. Vi är absolut inte färdigamed vårt jobb utan står ödmjuka inför våra kunders önskemål och krav.
Helt nyligen lanserade vi vår nya hemsida och nu finns den även på engelska.

Utöver det som vi redan har gjort har vi en hel rad avframtidsplaner. För några år sedan gjorde vi till exempel ett försök med en e-shop. Det visade sig att vi var lite tidigt ute med detta och vi är därför inom kort redo att öppna upp en nyutvecklad e-shop för våra avtalskunder. Vi erbjuder EDI och olika s.k. punsch-out lösningar. Mer information om denna kommer inom kort.

Produktnyheter som heter duga!

NOVADRY 
En vakuumpump för livsmedelsindustrin som är 100 % utan olja och därmed helt utan inbyggda utblåsfilter. Service- och ägandekostnaderna minimeras och miljöaspekten med oljefritt talar för sig självt. Fördelar som ingen trodde var möjliga bara för några år sedan.

SOGEVAC NEO
Trotjänaren Sogevac  finns nu i tvåstegsutförande och med inbyggda utblåsningsfilter. Förberedd med KF-flänsar och med möjlighet till 3 års garanti.
Kan ersätta traditionella tvåstegs oljetätade lamellpumpar.

MASSPEKTROMETER
Vi har nu hela “spectrat” i alla tryckområden från atmosfärstryck till Ultrahögt vacuum. För en eller multipla mätpunkter.

Vakuumkurs på svenska!

Då efterfrågan på våra kurser är fortsatt hög har
vi på Low2High planerat ytterligare en kurs redan under våren 2020. Datumen för denna är 22-23 april.

Precis som förra gången kommer kursen hållas här hos oss i Göteborg.

Kursen behandlar bland annat: Vad en gas? Matematiska formler och när de kan appliceras. Olika typer av vakuumpumpar samt läcksökning och service i praktiken.

Kursen ges under 1,5 dag på vårt huvudkontor i Göteborg. Vi börjar med ett teoretiskt segment och går därefter över mer till praktiska delar. Efter kursen avslutats ges möjligheten att mer detaljerat diskutera kring problematik eller utmaningar som ni upplever kanske hos er idag.

Vill boka en plats eller vill du få mer information om kursen är du välkommen att
kontakta vår Michaela Torkelsson.
Vänligen notera att det är begränsat med kursplatser så gäller först till kvarn.

Michaela Torkelsson
Low2High Vacuum AB
031-688 282
Michaela.torkelsson@low2high.se

Avancerad vakuumkurs på engelska!

Vi har haft en hög efterfrågan om en avancerad vakuumkurs som hålls på engelska. Därför har vi nu arrangerat en kurs med Dr. Dieter Müller. Dr Müller arbetade mellan 1981 och 2018 på Leybold Vacuum i Köln i olika områden som kryogenavdelningen, produktchef UHV, applikationsstöd, analyssegment. Han är föreläsare för vakuumansökningar vid University of Applied Sciences THM i Giessen (Tyskland) sedan 2017. Han är också biträdande chef för utbildningsavdelningen i den tyska vakuumföreningen.

Kursen kommer att hållas i Uppsala 26-27 / 11 – 2019.

Under 1 1/2 dag kommer du att lära dig om:

1) Grunderna i högvakuumfysik
– definitioner, internationellt använda enheter, grunder för beräkning
(erforderlig pumphastighet / slutligt tryck / evakueringstid), ledningsförmåga, avgasning, material som används i högvakuum.

2) Vakuumpumpar och typiska applikationer
– diffusionspumpar
– turbomolekylära pumpar
– kryopumpar

3) Val av korrekta grovpumpar

4) Arbeta i Ultrahögt vakuum (UHV / XHV)
– speciell beredning av vakuumsystem (material, tätningar, bakning)
– UHV-pumpar (Ion Sputter Pumps, Ti-sublimator, Getter, kombinationer)

5) HV / UHV- Mätningsteknik
– totala tryckmätare
– partiell tryckmätare (RGA)

6) Ventiler, tätningar och kopplingselement för HV

7) Frågor och svar

Vill du boka en plats eller är intresserad av att få mer information om kursen är du välkommen att kontakta vår Michaela Torkelsson.
Vänligen notera att det är begränsat med kursplatser och att det är först till kvarn som gäller.

Michaela Torkelsson
Low2High Vacuum AB
031-688 282
Michaela.torkelsson@low2high.se

Ska du till Elmia Subcontractor i November?

Low2High Vacuum ställer ut på Elmia Subcontractor i Jönköping 12-15 november.

Glöm inte att komma förbi vår monter och se våra nyheter!
Ni hittar oss i monter: B06:1001

Vi demonstrerar vår moderna helium-läcksökare Phoenix Quadro samt vår succéprodukt Kashiyama NeoDry multistage roots pump. I montern träffar du våra medarbetare Mickael och Tobias som hjälper att er hitta rätt produkter och lösningar till era utmaningar i er vakuumapplikation.

Väl mött i november!

Vi söker en säljare:

Vill du jobba med vakuumteknik? Vi kommer inom kort ha en ledig tjänst som säljare på vårt Uppsalakontor. Vi samarbetar med Oddwork i denna rekrytering.

Skicka gärna in din intresseanmälan till jobb@low2high.se.

Gamma Vacuum + Low2High Vacuum = Exklusivt samarbete

Low2High Vacuum blev från och med augusti 2019 exklusiv återförsäljare och service representant för Gamma Vacuums hela produktsortiment. Gamma Vacuum tillverkar jon-pumpar, titan-sublimeringspumpar och instrumentation. Low2High Vacuum har under våra 10 självständiga år inte tidigare tillhandahållit denna typ av produkter. För länge sedan fanns liknande produkter inom Leybold-koncernen, men det är först nu som produkterna finns i sortimentet.

Gamma Vacuum har fabrik och huvudkontor i Shakopee nära Minneapolis, Minnesota i USA. Varumärket är ett av marknadens mest välkända och produkterna är fullständigt oöverträffade i sin kvalitét.

Low2High Vacuum är glada och stolta att kunna tillkännage att vi fått förtroendet att driva varumärket framåt och att öka tillgängligheten på marknaden.

Vill du läsa eller veta mer?

Du hittar mer information på vår hemsida: www.low2high.se

Vakuum blir bara torrare och torrare

DryVac från Leybold är väl beprövad och har med stor framgång levererats till industrin under flera år har nu fått tillökning i familjen med ytterligare storlekar. Fram till helt nyligen har vi bara kunnat erbjuda storlekarna 450 m3/h och 650 m3/h, men nu är även storlekarna 200 m3/h och 300 m3/h lanserade.
DryVac-pumparna är extremt robusta skruvpumpar där pumpvolymen är oljefri. De hanterar fukt, vätska och partiklar bättre än traditionella oljetätade lamellpumpar. Nu kan vi därmed också erbjuda DryVac till applikationer med ett lägre flödesbehov och där olja skulle ställa till problem.

NYHET! VaroDry, en helt ny pumpserie som för första gången verkligen är 100% oljefri. Normalt har torra vakuumpumpar olja i växellådan men tack vare sin innovativa remdrift är VaroDry helt utan olja. Det innebär minimalt med underhåll och dessutom att mindre fossilt material belastar miljön.
Remmen byter du enkelt själv på ca 20 minuter efter ca 6000 driftstimmar. Även denna skruvpump hanterar föroreningar mycket bra och har en inbyggd självdränerande ljuddämpare.
VaroDry finns i storlekarna 65,100, 160och 200 m3/h.

Hör av er för en diskussion hur vi kan förbättra ert vakuumsystem och minska oljeförbrukningen!

NOVADRY

Low2High Vacuum och Leybold är helt säkra på att NOVADRY kommer att förenkla din process och därför har vi ett kanonerbjudande. 

För att göra det möjligt för er att testa den helt oljefria NovaDry erbjuder vi dig ett öppet köp under två månader. NovaDry har ett extremt långt intervall mellan de minimala underhållen. Dessutom till mycket attraktiva introduktionspriser!

Att pumpen är enkel att installera, tystgående och 100 % utan olja gör den till en helt säker vid livsmedelsapplikationer. 

Läs mer här!

Vikten av att mäta rätt

Att dina givare ger dig rätt värden oberoende av din applikation är av grundläggande vikt. Det finns många olika typer av vakuumgivare med olika mätprinciper för olika applikationer. Tidigare har vi skrivit om  Pirani-givaren och Penningvacen.

Nästa givartyp på tur är varmkatoden, d.v.s. Leybold Ionivac. 

Likt Penningvacen använder sig också Ionivac av en metod för att jonisera gaspartiklarna. Därefter avläses jonströmmen och omvandlar den till en elektrisk signal. Den stora skillnaden mellan givartyperna är att man istället för att applicera en hög spänning över en elektrisk krets så värms ett filament upp inuti givaren. Genom uppvärmningen skapas fria elektroner som strömmar från filamentet. När en partikel i systemet träffas av en fri elektron så joniseras den. Jonen styrs av ett skapat elektriskt fält mot en kollektor. Den ytterst lilla jonström som träffar kollektorn förstärks och strömmen kan omvandlas till en läsbar signal. Signalen tolkas sedan av ett instrument och är proportionell till trycket.

Denna metod fungerar inte att använda vid atmosfärstryck eftersom filamentet då skulle brinna upp. Givaren måste därför startas efter ett lägre tryck har uppnåtts.  Idag är de flesta modeller kombinationsgivare. Detta innebär att man också har en Pirani-givare i samma enhet. På så sätt kan man mäta trycket ända från atmosfärstryck ned till trycket då varmkatoden startas. Piranigivaren berättar när varmkatoden kan startas.

Kombinationsgivaren möjliggör mätningar från atmosfärstryck till 5×10-10 mbar.

Exempel på applikationer där varmkatoden används är bland annat analys-applikationer, förångning och beläggningsapplikationer men också i vakuumugnar och inom forskning.