2018 – Del 2
NeoDry får en ny färg!
Vår mycket uppskattade produkt NeoDry från Japanska tillverkaren Kashiyama, får ett ansiktslyft och kommer inom kort säljas i svart färg istället för den gul/vita som tidigare var standard. Vi har redan levererat de första ”svarta lådorna” ut på marknaden och den ser faktiskt mycket trevligare ut i svart!
I övrigt ändras inget på pumpen, den är fortfarande bäst i sin klass vad gäller slutvakuum och hållbarhet! Så vill du gå över ifrån äldre oljesmorda/tätade pumpar, varför inte ta en titt på NeoDry?
Den finns som tidigare i storlekarna 7, 15, 30, 36, 60 och även i 300 m3/h version.
Om du är nyfiken och vill veta mer, tveka inte att kontakta Low2High Vacuum för mer information och diskussion kring hur NeoDry kan vara rätt investering för er applikation.
Vakuumkurs på svenska!
Vakuumkursen på svenska som vi på Low2High Vacuum introducerade i fjol har blivit otroligt populär, vilket är superkul! Vårens båda kurstillfällen blev fullsatta och alla deltagarna var engagerade, vilket för oss som kursledare är väldigt viktigt.
Vi kommer alltså att hålla kurs i vår igen då efterfrågan är fortsatt hög, något exakt datum är inte satt ännu men du kan boka ”förtidsplats” redan nu. Vi kommer inom en snar framtid
komma med datum och tider.
Precis som förra gången kommer kursen
hållas här hos oss i Göteborg.
Under kursen kommer vi bland annat behandla vad en gas är, olika matematiska formler och hur man applicerar dem, olika typer av vakuumpumpar samt läcksökning och service i praktiken.
Kursen är tänkt att pågå under cirka 1,5 dag på vårt huvudkontor i Göteborg. Vi börjar med många av de teoretiska delarna för att därefter övergå mer till praktik. Efter kursen avslutats finns det möjlighet att prata mer i detalj kring problematik eller utmaningar som ni upplever hos er idag.
Om du vill boka en plats eller är intresserad av att få mer information om kursen är du välkommen att
kontakta Michaela Torkelsson hos oss.
Vänligen notera att det är begränsat med
kursplatser och att det är först till kvarn som gäller.
Michaela Torkelsson
Low2High Vacuum AB
031-688 282
Michaela.torkelsson@low2high.se
Allt i vetenskap handlar om att svara på frågan ”varför?”
Utan vakuum skulle mycket av utvecklingen inom teknik inte ha varit möjligt. Inom vetenskapen är vakuum avgörande viktigt när man vill förstå material på en mycket liten skala.
Tekniken i pumpar och kringutrustning har med åren utvecklats enormt och för att skapa olika vakuumnivåer för olika tillämpningar krävs olika typer av utrustning. I den tyngre industrin är en stor applikation att lyfta, placera och flytta föremål.
Inom forskning skulle t.ex. skanningsmikroskopi inte vara möjligt utan vakuum. Med mikroskopin som verktyg så kan vi se, påverka och till och med flytta på enskilda atomer och molekyler. Detta ger oss möjligheten att bygga helt nyskapade artificiella strukturer och att skräddarsy material med funktionella egenskaper. Vakuum är också ett oundvikligt krav för att skapa rena och stabila förhållanden.
Skapandet av plasma är ett av de största användningsområdena som helt enkelt inte skulle fungera på ett framgångsrikt sätt utan vakuum. Plasmans joner används både som rengöringsmetod och är, enkelt sagt, grunden i all deponeringsteknik för tunna filmer. Inte bara elektronikindustrin och andra klassiska beläggningsindustrier använder deponeringsteknik för att skapa tunna filmer och skikt. På senare tid har även livsmedelsindustrin utvecklat metoder och tekniken på stark frammarsch. Här används dock andra typer av tunnfilm, ofta bestående av plasmabehandlade polymerer. Dessa kan i många fall ersätta metallisering av insidan av förpackningar tack vare att polymererna skapar aromtäta porösa strukturer som förhindrar arommolekylerna att tränga ut. En vinst för vår miljö och värld.
Vakuum är paradoxalt egentligen inte viktigt i sig då det ju per definition egentligen består av ”ingenting”. Men det är en oundviklig teknik som möjliggör förutsättningar att skapa miljöer som krävs vid bland annat forskning. Utan vakuum skulle inte upptäckter som sedermera leder till praktiska tillämpningar inom så många områden i vår värld. Enkelt sagt, utan vakuum skulle många industrier inte existera.
Ny hemsida!
Low2High Vacuum har uppdaterat sitt yttre och ändrat utseende på hemsidan!
Vi har byggt hemsidan så att du som läsare ska kunna navigera dig runt alla sidor enkelt och lätt hitta det du söker efter.
Dessutom har vi fyllt hemsidan med mer information kring våra produkter och vakuum.
Arbetet med hemsidan kommer att fortsättas och skulle texten till det du söker saknas är det bara att hålla ut, den kommer snart!
Torr vakuumpump – På riktigt!
Leybold senaste skruvpump heter VARODRY. Byggd och konstruerad för att vara den mest energieffektiva torra vakuumpumpen på marknaden. Tack vare en innovativ drift med högteknologisk rem har Leybold lyckats eliminera behovet av en oljefylld växellåda.
Lagren är dessutom kapslade och fettsmorda och behöver inte underhållas. De byts efter 3 års kontinuerlig drift.
Detta gör att Varodry är den första helt oljefria vakuumpumpen. Du slipper oljebyten och naturen och dina chefer tackar dig för minskad oljeanvändning.
Varodry kan i de flesta applikationer köras utan så kallad ”purge”, men det finns som option, för de mest ”smutsiga” applikationerna. De introduceras i två storlekar 65 och 100 m3/h, men redan nästa år kommer det större modeller.
Med ett slutvakuum på 0,01 mbar och ljudnivå på 61 respektive 62 dB(A), och kompakta byggmått, kommer Varodry passa i många användningsområden där man tröttnat på att byta olja med jämna mellanrum.
Termisk konduktivitet (Pirani)
I förra delen av VacNews skrev vi om vikten av att kalibrera sin utrustning för att säkerställa att du får rätt värden. Vi har flera olika sorters givare, men idag tänkte vi skriva om pirani-givaren.
Pirani-givaren är troligtvis den vanligaste givaren för vakuum som finns. Dels för att den levererar bra mätvärden i förhållande till den investerade pengen. Pirani-givaren räknas som en givare som baserar sig på indirekt tryckmätning. Detta betyder att den inte omvandlar tryckpåverkan till en signal direkt utan istället använder sig av att räkna värmeledningsförmåga vid olika tryck.
Man mäter helt enkelt förändringen i form av värmeförlust över en elektrisk krets, därav indirekt mätning av tryck.
3 faktorer är avgörande för mätning av den här principen:
- Termisk ledningsförmåga hos en viss gas
- Termisk strålning mellan ledaren och omgivningen
- Termisk ledningsförmåga av ledarens anslutningar
Olika gaser kan leda värme olika bra, därför är det viktigt att ha koll på vilka gaser som vi använder, i synnerhet om vi förändrar de naturliga halterna för våra vanliga gaser, exempelvis om man använder 99 % Argon i sin applikation. Om så är fallet, behöver vi justera vår givare att ta hänsyn till denna modifiering av den naturliga gasmixen (N2, O2,Co2, Ar, He osv.)
Den termiska strålningen mellan ledare och omgivningen är näst intill obefintlig i vakuum och behöver normalt sätt inte tas hänsyn till (liknande effekt som i en termos).
Den termiska ledningsförmågan hos ledarens anslutningar, har man tagit hänsyn till vid tillverkningen av givaren, så den kan vi också lämna åt sidan.
Det enda vi således behöver ha koll på som användare av pirani-givaren är vilka gaser vi använder.
Piranin används i en mängd olika applikationer, här är några:
- Bilindustrin
- Förpackningsindustri / livsmedel*
- Isolationsvakuum
- Vakuumkontroll (tryckkontroll)
- Förångning och beläggning
- Elektronmikroskopi
- Gasanalys och masspektrometri
- Rymdsimulering
*applikationsberoende
Tveka inte att kontakta oss för en diskussion.