Du visar för närvarande VacNews Nr 1 – 2021

Högt tryck på förebyggande underhåll under Corona!

Givetvis påverkar pågående pandemin oss alla i viss uträckning. Under de senaste 10-15 månaderna har vi märkt en avsevärd ökning av serviceärenden i våra verkstäder. Den röda tråden verkar vara att man under tillfälliga neddragningar i produktionstakter eller minskad produktion till följd av minskad efterfrågan; passar på att se över sin utrustning så att den är i topp-skick när efterfrågan börjar ta fart igen.

Detta har våra verkstäder märkt av och vi har haft mycket inkommande uppdrag såväl i Göteborg som i Uppsala. Vår servicepersonal vill att vi uppmanar våra kunder att försöka planera in förebyggande underhållsåtgärder i så god tid som möjligt för att reducera genomloppstiden för produkterna hos oss. Detta gör att kunderna får tillbaka sina produkter snabbare eftersom vi kan allokera material och avsätta rätt tid innan produkten anländer till oss.

Våra tekniker arbetar såväl i våra verkstäder med också i fält med förebyggande underhåll och skickbedömningar. Om det är läge att boka in ett besök så hör av er till vår serviceavdelning för en tidsbokning.

Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig kring vad en service kostar eller om du vill ha hjälp med något annat.

Leybold® lanserar nya storlekar i Turbovac i-/X-serien!

Det händer mycket hos våra vänner Leybold när det gäller utveckling och utbyggnad av den nya serien av turbomolekylära pumpar (turbopumpar). Sedan vårt förra Vacnews har inte mindre än 4 nya storlekar lanserats i Turbovac® i-/iX serien. Det är storlekar 850, 950, 1350 och 1450 som tillkommer och det är minst sagt efterlängtade modeller! 

Visste du förresten att; modellerna som betecknas iX gör det möjligt att utan extern styrning, på egen hand hantera ett mindre turbosystem vilket är perfekt för den småskaliga installationen. Givetvis har alla modeller stöd för extern kommunikation och styrning via PLC.

Sedan de moderna hybrid-lagrade turbopumparna lanserades har vi saknat de något större storlekarna i sortimentet. Vi ser med spänning fram emot att se de första pumparna i drift inom kort. Vi har redan beställningar på pumpar ifrån branschen R&D vilket är jätteroligt! 

Finns det intresse att veta mer kring de nya storlekarna så hör ni bara av er till oss så bokar vi in en presentation och berättar mer.

Vi sponsrar studentprojekt för kolfibertillverkning till tävlingsbil!

Low2High Vacuum försöker där det är möjligt att engagera sig och stötta projekt som vi tycker är viktiga, roliga och/eller ibland annorlunda. Detta projektet är just ett annorlunda och roligt projekt. Studenter ifrån hela världen tävlar mot varandra i att bygga det bästa fordonet i tre olika klasser (förbränning, elektriskt och förarlös). För att bygga en så stabil men ändå lätt konstruktion; använder man sig av materialet kolfiber. För att materialet skall sammansättas och bli styvt tillsätter man epoxy genom att använda vakuum och ”dra” epoxyn igenom ett system av slangar (beroende på hur komplex kolfiberdelen är) och genom produkten. När epoxyn fyllt systemet stängs en ventil och systemet börjar härda.

”- Pumparna möjliggör infusionen till formarna” säger Vendela Roxenborg som är ansvarig för byggprojektet; och nämner ratten som en vital del som de använder tekniken till.

Vakuum och vakuumpumpar som lämpar sig för denna typ av applikation är således en nödvändighet i tillverkningen av kolfiberprodukter av det här slaget. Low2High Vacuum har levererat vakuumprodukter för liknande ändamål i många år, framförallt till båt- och bilindustrin men även till mindre prototyp-byggen för flyg exempelvis. Vår största leverantör Leybold® har ett stort sortiment för med system för just den här applikationen. 

Hiden Analytical Ltd. Produktnyheter

Vår huvudleverantör av analysutrusning har några produktnyheter som vi gärna vill belysa. Bland annat så har vi den nya pQA (Portable Quadropole Analyser) som är tänkt att användas som fältstudier där labbet behövs på plats. Exempelvis för analyser av mikrobiologiska förändringar, studier inom enzymförändringar, analysera vattenkvalitet eller mätning av spårämnen i vattendrag, reservoarer etc. Nedan kan du se en video samt läsa mer kring produkten.

Byggprojekt hos Low2High

Low2High Vacuum bygger och utvecklar nyckelfärdiga system åt våra kunder. Vi har sedan senaste Vacnews byggt flertalet mindre system där vi dels efter kundspecifikation konstruerat, monterat och driftsatt systemen med nöjda kunder som resultat. Dels har vi byggt några stycken läcksöknings-/tähetsprovnings-system av mindre sort och en testrigg specialanpassad för vår kunds behov.

Går ni och planerar en investering eller har behov av konsultation, projektering, byggnation och montering av vakuumsystem eller läcksökning-/täthetsprovnings-system? Hör av dig till någon utav oss på Low2High Vacuum så kan vi hjälpa er i ert projekt.

Nytt tillskott för täthetsprovning/läcksökning med sniffer-metod!

Väldigt många gånger har vi fått frågor om handhållna instrument för detektion av läckage i fyllda system, inte helt sällan då med helium. Vi har ju vår Phoenix 4 modell Quadro, Vario och Magno ifrån vår leverantör Leybold sedan tidigare. Det är ett högpresterande instrument för applikationer som kräver absolut högsta noggrannhet och känslighet på mätningarna. I processer där man använder sniffer-metod samt där användaren behöver vara så mobil och lättfotad som möjligt; är vårt nya handhållna instrument en självklar kandidat!

Leybold Phoenix Mobilis® är det senaste tillskottet i täthetsprovning/läcksökning. Det är ett handhållet instrument som väger mindre än 500 gram och är extremt enkelt att ta med sig ut i verksamheten. Instrumentet drivs med 4 stycken AA batterier och batteritiden är cirka 40 timmar. Förutom helium (som är en mycket vanlig spårgas för täthetsprovning) så kan den utan problem även spåra vätgas (H), argon (Ar), metan (CH4) och diklordifluormetan (R12). Kort sammanfattat är Mobilis ett givet redskap och verktyg för tekniker eller operatörer som behöver detektera läckage i olika installationer. Hör av dig om du är nyfiken på att veta mer, eller läs själv lite mer på vår produktsida (länk nedan).

Kursverksamhet hos Low2High Vacuum

Vi har sedan Corona-pandemin utbröt under 2020 ställt in samtliga våra vanliga kursverksamheteter. Detta på grund de rekommendationer som finns från myndigheterna, men också för att skydda såväl våra kunder som vår egen personal. Vi vill givetvis inte tumma på smittskyddet i någon utav våra verksamheter, varpå vi valt att helt ställa in vår vanliga verksamhet fram till dess att läget är förbättrat.

Under tiden för pandemin har vi dock sett över vårt utbildningsinnehåll och hur vi kan utveckla denna. Vi ser bland annat över möjligheten att utfärda certifikat inom läcksökning motsvarande LT1 (med bas från EN 473) efter teori, praktiska moment samt examination. Något vi hoppas kunna lansera under Q4 2021!

Under hösten hoppas vi dock kunna arrangera en kurs som vanligt i våra lokaler i Göteborg. Om du själv eller något på ditt företag är intresserad av att delta på någon utav våra kurser; tveka inte att höra av dig till oss! Vi hör då av oss till dig när det börjar närma sig att boka en plats till nästa kurs.

Vi skräddarsyr även kurser där det finns möjlighet, så om det finns speciella behov; så kontakta oss så diskuterar vi fram en lösning som passar.

Vet du redan nu att du är intresserad av att bli kontaktad för att preliminärboka din plats på vår vanliga grundkurs i vakuumteknik? 

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort.